Projektová činnosť

Medzinárodné

Optimalizácia podmienok pre in vitro množenie a kultiváciu netradičných odrôd ovocných lián Actinidia arguta a Schisandra chinensis (ukrajinský výber)
The optimization of the conditions for in vitro reproduction and cultivation of non-traditional fruit lianes Actinidia arguta and Schisandra chinensis cultivars (Ukrainian selection)
Program: Bilaterálne – iné
Zodpovedný riešiteľ: RNDr. Libiaková Gabriela CSc.
Anotácia: Projekt otvorí spoluprácu medzi ústavmi v oblasti mikropropagácie rastlín a podporí úroveň daného výskumu. Realizácia projektu umožní úspešne množiť a kultivovať druhy s vysokým vplyvom na ľudské zdravie (Actinidia arguta a Schizandra chinensis), s komerčným efektom a sociálno-ekonomickým významom.
Doba trvania: 6.4.2017 – 6.4.2019

Národné

Mikropropagácia a kryoprezervácia menej známych druhov drobného ovocia
Micropropagation and cryopreservation of less known small fruit species
Program: VEGA
Zodpovedný riešiteľ: RNDr. Gajdošová Alena CSc.
Anotácia: Bobuľové ovocie je charakteristické vysokou nutričnou hodnotou a zaraďujeme ho medzi nutraceutiká. Napriek vzrastajúcemu záujmu o drobné ovocie na trhu, jeho pestovanie nie je na Slovensku rozšírené kvôli nedostatku sadbového materiálu širšieho sortimentu odrôd a jeho vysokej cene. Rýchle a ekonomicky výhodné klonálne množenie sadbového materiálu ponúka využitie pletivových kultúr. Projekt bude zameraný i) na vývoj postupov mikropropagácie vybraných introdukovaných menej známych druhov drobného ovocia (Vaccinium, Rubus, Lonicera a Amelanchier spp.) využiteľných pri masovom množení sadbového materiálu; ii) na vypracovanie protokolu pre dlhodobé uchovávanie genetických zdrojov drobného ovocia pomocou kryoprezervácie a iii) na testovanie genetickej stability in vitro získaných rastlín a rastlín regenerovaných po kryoprezervácii pomocou molekulárnych markerov, čo umožní zhodnotiť vhodnosť vypracovaných protokolov pre ich následnú aplikáciu v rutinnej propagácii a pri dlhodobom uchovávaní genetických zdrojov.
Doba trvania: 1.1.2017 – 31.12.2020
Molekulárne metódy v šľachtení prirodzene bezlepkového amarantu
Molecular methods in breeding of naturally gluten free amaranth
Program: VEGA
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Hricová Andrea PhD.
Anotácia: Efektívne a tzv. high-throughput metódy súčasnej biológie výrazne skracujú šľachtiteľský proces a umožňujúveľmi detailne charakterizovať vzácny východiskový šľachtiteľský materiál získaný pomocou modernýchbiotechnologických postupov. V konečnom dôsledku sa podieľajú na udržateľnom rozvoji a produkcii potravín,zvlášť v období klimatických zmien, a na uspokojení dopytu stále rastúcej svetovej populácie. Spojenie takýchtoprístupov prispeje k rozšíreniu poznatkov o genóme a proteóme amarantu (Amaranth sp.), ako prirodzenebezlepkovej pseudocereálie, ktorá sa pre svoje výnimočné nutričné a dietetické atribúty stáva vo výžive čorazvýznamnejšou. Hlavným zámerom projektu je detailná charakterizácia prvej na Slovensku vyšľachtenej odrodyamarantu PRIBINA, ako aj ďalších mutantných línií získaných v predchádzajúcom výskume pomocoumutačného šľachtenia.Cieľom je na základe pozitívne zmenených vlastností vyselektovať línie, ktoré by boli postúpené do odrodovýchskúšok a následne registrované ako nové odrody.
Doba trvania: 1.1.2016 – 31.12.2018