Projektová činnosť

Národné

Mikrobiálna diverzita a sekundárne metabolity prítomné v tradičných slovenských syroch
The microbial diversity and secondary metabolites in traditional Slovak cheeses
Program: VEGA
Zodpovedný riešiteľ: Mgr. Mikušová Petra PhD.
Anotácia: Mliečne produkty ako podstatná súčasť našej výživy vyžadujú nepretržité monitorovanie z dôvodu možnej mikrobiálnej kontaminácie. Toxické metabolity produkované mikroskopickými hubami predstavujú významné zdravotné riziko pre konzumenta. Pribúdajúce zahraničné vedecké práce o nových druhoch mikroskopických húb a ich doteraz nepoznaných metabolitoch poukazujú na dôležitosť poznania aktuálneho stavu mikroflóry v mliečnych produktoch vyrobených na Slovensku. V súčasnosti rutinné monitorovanie syrov, ktoré je v rozsahu kompetencie kontrolných orgánov štátu v oblasti kvality a bezpečnosti potravín, sa však sústreďuje len na regulovaný AFM1. Cieľom nášho projektu je overenie a rozšírenie poznatkov o diverzite hubovej mikroflóry a kvantifikovanie produkovaných metabolitov v domácich syroch. Získané vedecké štúdie budú prínosom pre zabezpečenie kvality vybraných mliečnych výrobkov a významné pre ich certifikáciu kvality na Slovensku.
Doba trvania: 1.1.2021 – 31.12.2024