Projektová činnosť

Národné

Biosystematika, fylogenetické vzťahy a distribúcia vreckatých húb z radu Leotiales v Karpatoch
Biosystematics, fylogeny and distribution of ascomycetes of the order Leotiales in the Carpathians
Program: VEGA
Zodpovedný riešiteľ: Mgr. Kučera Viktor PhD.
Anotácia: Väčšina húb radu Leotiales Carpenter patria medzi vzácne a považujú sa za ohrozené takmer vo všetkých krajinách ich výskytu. Systematicky sú to zástupci dvoch čeľadí: Geoglossaceae (8 rodov) a Leotiaceae (3 rody). Osídľujú lesné ale v prevažnej väčšine druhov najmä špecifické nelesné biotopy ako rašeliniská, lúky, pasienky ale i pieskové duny V súčastnosti predpokladáme približne 25 taxónov rastúcich v Karpatoch a tieto sa bez podrobného štúdia nedajú spoľahlivo určiť. Počet novo opísaných taxónov v rade má stúpajúcu tendenciu a neexistuje komplexná determinačná pomôcka na určovanie. Identifikovali sme zrejmé taxonomické problémy najmä v rodoch Geoglossum, Microglossum a Thuemenidium a ich riešením chceme poukázať na fylogenetické vzťahy v rámci radu a diskutovať možný parafyletický pôvod týchto rodov. Na základe materiálu zozbieraného na území Karpát, literárnych údajov, porovnávacieho a typového materiálu zhrnieme ekologické nároky taxónov,vytvoríme distribučné mapky a navrhneme status ohrozenosti.
Doba trvania: 1.1.2019 – 31.12.2022
Mikrobiálna diverzita a sekundárne metabolity prítomné v tradičných slovenských syroch
The microbial diversity and secondary metabolites in traditional Slovak cheeses
Program: VEGA
Zodpovedný riešiteľ: Mgr. Mikušová Petra PhD.
Anotácia: Mliečne produkty ako podstatná súčasť našej výživy vyžadujú nepretržité monitorovanie z dôvodu možnej mikrobiálnej kontaminácie. Toxické metabolity produkované mikroskopickými hubami predstavujú významné zdravotné riziko pre konzumenta. Pribúdajúce zahraničné vedecké práce o nových druhoch mikroskopických húb a ich doteraz nepoznaných metabolitoch poukazujú na dôležitosť poznania aktuálneho stavu mikroflóry v mliečnych produktoch vyrobených na Slovensku. V súčasnosti rutinné monitorovanie syrov, ktoré je v rozsahu kompetencie kontrolných orgánov štátu v oblasti kvality a bezpečnosti potravín, sa však sústreďuje len na regulovaný AFM1. Cieľom nášho projektu je overenie a rozšírenie poznatkov o diverzite hubovej mikroflóry a kvantifikovanie produkovaných metabolitov v domácich syroch. Získané vedecké štúdie budú prínosom pre zabezpečenie kvality vybraných mliečnych výrobkov a významné pre ich certifikáciu kvality na Slovensku.
Doba trvania: 1.1.2021 – 31.12.2024